Przetłumaczyłam przepisy, ale najważniejsze to parę razy dokładnie obejrzeć sobie film video i zapamiętać szczegóły wykonania ciasta.
Polecam szczególnie drugi przepis, przy którym naprawdę nie ma pracy i chlebek spokojnie nam się upiecze pomiędzy ciastami wielkanocnymi.
Chleb Pełnoziarnisty na Zakwasie http://www.breadtopia.com/whole-grain-sourdough/
Tradycyjny chleb mieszany na zakwasie
Dzień 1 wieczór: Wymieszać razem (najpierw zakwas z woda I nastepnie wlać do maki)
200 g wody
120g zakwas (żytni)
236 g maki pszennej razowej
Pozostawić w pokojowej temperaturze na 12 godzin przykryte luźno folią.
Dzień 2 rano: dodać następujące składniki, zaczynając od wody, nastepnie mąka żytnia, orkiszowa , sól i pszenna (pszennej nie wsypujemy całej, cześć zostawiamy sobie do podsypywania w trakcie wygniatania i składania ciasta).
274 g wody
85 g mąki żytniej białej
250 g maki pszennej chlebowej (650)
170 g maki orkiszowej (pełnoziarnistej)
13 g soli
Dobrze wymieszać, po koniec powygniatać i przełożyć na blat i składać ciasto przez 5 min. Jak na video. Nasępnie przełożyć do nasmarowanej olejem miski, przykryć folią i wstawic do lodówki na 24 godziny. Nie ma rąk oblepionych ciastem ani meczącego wyrabiania.
Dzień 3 rano: Przełożyć ciasto na blat uformować bochenek (bez podsypywania maka !) nastepnie włożyć do koszyczka wysypanego maka wierzchem do dołu i zostawic w ciepłym miejscu na około 5 godzin.
Przełożyć do formy ( ja piekłam w tortownicy) podtrzymujemy ciasto przed włożeniem, żebyśmy najpierw poczuli je na dłoniach dopiero potem pozwolili opaść delikatnie do formy. Zapobiegnie to ewentualnemu rozerwaniu się ciasta.
Piec w temperaturze 230oC przez około 30 min i po zmniejszeniu temperatury do 200oC dalsze 15 min. Na początku pieczenia spryskać piekarnik woda, albo do naczynia na dole kuchenki wrzucić parę kostek lodu.
Uwaga! Mój chlebek wyszedł smaczny, ale jak dla mnie za kwaśny, być może to wina zakwasu, może trzeba go dać mniej, a może trzeba trochę skrócić okresy wyrastania. Będę próbować bo chlebek jest tego wart.
Przepis Bazowy na chleb bez wyrabiania http://www.breadtopia.com/basic-no-knead-method/
Ten chlebek wymaga jeszcze mniej pracy, a efekt był zaskakujący i jak najbardziej pozytywny.
Na jego podstawie powstały inne receptury m.in. sycylijski, z parmezanem i oliwkami itp. różniące się dodatkami, ale metoda wykonania jest ta sama. Ja upiekłam podstawowy i z parmezanem. Można użyć 2 łyżek zakwasu lub ¼ łyżeczkę drożdży instant. Moje były na drożdżach, ale spróbuję oczywiście z zakwasem.
No Knead Bread Baza
420 g mąki chlebowej
(np. 140 g pszenna razowa i 294 g maki pszennej chlebowej różnica wagowa wynika z przeliczenia z CUP, a ponieważ jest to miara objętościowa stąd pewne różnice wagowe)
1/4 łyżeczki drożdży instant1
1/2 łyżeczki soli
335 g wody
- wymieszać wszystkie suche składniki.
- wlać wodę I wymieszać aż składniki sie połączą.
- przykryć folią I pozostawić na 18 godzin w temp pokojowej
- po wyjęciu postępować zgodnie z filmem video.
- przykryć folia I zostawić na 15 min.
- następnie przenieść do wysypanego mąka koszyczka, przykryć ściereczką i pozwolić rosnąć przez 1 ½ godziny.
Piec około 30 minut (wersja garnek kamienny) bez garnka 30 min. w temperaturze 230 oC i 15 w tem. 200oC . Chlebek w trakcie pieczenia sporo przyrasta!
Pozwolić chlebkowi zupełnie wystygnąć przed pokrojeniem.
Chlebek wyszedł puszysty, leciutki, bardzo smaczny, po 3 dniach nic nie stracił na smaku.
No knead bread z parmezanem i oliwkami
Przepis na 1 duży bochenek
Wspaniały chleb na specjalne okazje.
70 g maki pszennej razowej
378 g maki pszennej chlebowej
1 lyżeczka soli
196 g świeżego startego sera parmezan ( dałam jedna paczuszke 40g suszonego, bo nie dostałam świeżego, ale świeżego też proponuje dać na początek mniej np. połowę)2/3 szklanki oliwek (czarnych) pokrojonych na ćwiartki
400g wody (dałam 420g ze względu na suszony ser)
1/4 łyżeczki drożdży instant / lub 2 łyżki gęstego zakwasu
Postępować tak jak w poprzednim przepisie. Wymieszać suche składniki razem z serem, nastepnie dodać wode (lub wode wymieszana z zakwasem jeśli używamy zakwas). Dobrze wymieszać. Na koniec oliwki.
Chlebek ze względu na ser jest troszkę mniej puszysty, ma mniejsze dziurki, ale jest bardzo ładnie wyrośnięty i w smaku niepowtarzalny.
Życzę tylko udanych wypieków
Anula