Nalewka miętowa
Bardzo prosta do zrobienia, a do wypicia najlepsza z lodem i plasterkiem cytryny albo limonki.
Co nam potrzeba?
- 300 ml spirytusu
- 150 ml żródlanej wody
- 0,70 g cukru
15-20 10 cm gałązek świeżej zdrowej mięty, można też z mięty zamrożonej, z suszonej nie ma tak ładnego koloru.
Ilości te można sobie podwajać wg upodobania.
Wykonanie:
Świeże łodyżki mięty zalewamy spirytusem, dobrze zakręcamy słoik i pozostawiamy w ciemnym miejscu na 24 godziny. Tak wyglądają po zalaniu.
a tak po 24 godzinach.
Gotujemy wodę z cukrem i po wystudzeniu łączymy z nalewem czyli tym co nam zostało po odcedzeniu mięty. Mieszamy, rozlewamy do butelek (z podanej ilości wyjdzie nam jedna butelka) i pozostawiamy przynajmniej na miesiąc.
Na zdrowie!
(w rozsądnych ilościach)
2 komentarze:
A moja po dodaniu cukru zawsze traciła ten piękny kolor, może dlatego, że szedł w przepisie jeszcze sok jabłkowy:-) pysznie wygląda, pozdrawiam serdecznie.
Planując zakup fotela do ogrodu, należy uwzględnić jego funkcjonalność oraz wygląd. Warto rozważyć modele wyposażone w poduszki, które podnoszą komfort użytkowania. Przykładem może być fotel ogrodowy opisany tutaj: https://ogrodolandia.pl/czarny-fotel-lyra-z-bezowymi-poduszkami. Dzięki odpowiedniemu doborowi kolorystyki meble można łatwo wkomponować w aranżację ogrodu. Ważne jest także, aby były one wykonane z materiałów odpornych na warunki atmosferyczne.
Prześlij komentarz